×

Попередження

Помилка завантаження модуля Error writing file '[TMP]/MYfd=70' (OS errno 28 - No space left on device)

Легендарному буковинському футболісту Юрію Гію - 59

Середа, 05 травня 2021 11:21
Юрій Гій. Юрій Гій.

5 травня виповнилося 59 років легендарному футболістові «Буковини» Юрію Гію.

Юрій Володимирович - вихованець львівського футболу (перший тренер – відомий фахівець Анатолій Крощенко), однак велику частину свого спортивного життя віддав «Буковині».  Юрій Гій дебютував у «Буковині» під час сезону—79 . Цікаво, що Борис Рассихін привіз зі Львова ще одного гравця — Івана Нагірного. Якщо Іван зіграв у «Буковині» кілька сезонів, то Юрій Гій став легендою «Буковини».

Вже у сезоні—80 молодий гравець продемонстрував результативну гру (8 голів), а «Буковина» стала срібним призером другої союзної ліги (5 зона). Через два роки чернівецька команда здобула «золото» другої ліги (6 зона). У 1983 році став капітаном чернівецької «Буковини». Капітанську пов'язку команди з Чернівців Юрій носив до 1989 року.

Немає опису.

Цікаво, що до середини сезону – 85 Юрій Гій діяв у півзахисті, однак у інтересах команди згодом розпочав грати у захисній ланці «Буковини».

Сезон – 90 Юрій Гій провів у львівських «Карпатах». Напередодні сезону – 91 гравець повернувся у «Буковину» та знову став капітаном чернівецької команди. У 1991 році чернівецька команда посіла у першій союзній лізі п’яту сходинку.

Юрій Гій був капітаном «Буковини» і у першому чемпіонаті Незалежної України. У 1992 році досвідчений футболіст трохи програв за болгарський «Хасково». А у 1994 – 1995 роках знову захищав кольори рідної «Буковини». Юрій Гій – рекордсмен чернівецької команди за кількістю зіграних матчів (508 зустрічей, 26 голів).

У кар’єрі Юрія Гія – гравця також були виступи за чернівецьку «Ладу» та молдовський колектив «Ністру» (Атаки). У складі «Ністру» буковинець двічі ставав фіналістом Кубку Молдови (1994,1997).

У 1999 році Юрій Володимирович розпочав тренерську кар'єру – другий тренер того ж «Ністру». Впродовж 2000-2002 років Юрій Гій був головним тренером «Буковини». Під його керівництвом чернівчани за підсумками сезону -  1999/00 здобули путівку у першу лігу чемпіонату України. Після «Буковини» наш земляк тренував добру знайому для нього молдовську команду «Ністру» (Атаки). У 2007 році «Ністру» стало бронзовим призером чемпіонату Молдови та фіналістом Кубку країни.

Юрій Гій працював у тренерському штабі таких команд, як «Нива» (Вінниця), «Енергетик» (Бурштин), «Спартакус» (Шароволя, Польща), «Мотор» (Люблін, Польща).

У вересні 2013 року Юрій Володимирович у складний період для чернівецької команди знову очолив тренерський місток «Буковини». Юрій Гій працював головним тренером «Буковини» до червня 2015 року. Зараз Юрій Гій – тренер ФК «Спарта».

Вітаємо Юрія Гія з Днем народження. Бажаємо щастя, здоров'я та здійснення усіх мрій.  

Якщо Ви бажаєте окремо привітати від себе особисто, сім'ї, друзів, команди або трудового колективу людину, яка пов'язана зі спортом, з:

  • днем народження;
  • одруженням чи ювілеєм цієї визначної події;
  • народженням дитини;
  • отриманням нагороди, закінченням навчального закладу та іншим,

звертайтеся до головного редактора сайту «Чернівці Спорт» Олексія Мамчука.  

Прочитано 24312 раз